La Neuropsicologia és un camp de la psicologia que té com a finalitat descriure, diagnosticar i tractar les alteracions cognitives, conductuals i emocionals causades per una estructura i/o funció del Sistema Nerviós Central.

 Es pot definir com la ciència que estudia la relació entre el cervell i la conducta.  Vol proporcionar una explicació sobre el funcionament dels processos cognitius (memòria, llenguatge, funcions executives, atenció...) a partir de l’estudi de pacients que han patit alguna lesió cerebral.

Avaluació Neuropsicològica

 L’objectiu és identificar, descriure i quantificar els dèficits cognitius i les alteracions conductuals que es deriven de les lesions i/o disfuncions cerebrals a través d’una sèrie de proves i tècniques psicològiques que avaluen les funcions cognitives, emocionals i executives, relacionant-t’ho amb el funcionament normal o patològic del sistema nerviós central.

També permet contribuir en el diagnòstic diferencial de diverses patologies cerebrals.

Rehabilitació Neuropsicològica

El principal objectiu és el manteniment de les capacitats cognitives (atenció, memòria, funcions executives, etc.) i funcionals del pacient, encara conservades, el màxim de temps possible, millorant la seva qualitat de vida i independència. 

Estimulació cognitiva

Intervenció encaminada a estimular les funcions preservades amb l’objectiu de mantenir l’autonomia del pacient el màxim de temps possible. Aquesta pot aplicar-se per fomentar un envelliment actiu, per endarrerir l’aparició de processos demencials i per promoure i prevenir la salut (tallers de memòria). 

Assessorament

 Assessorament sobre el dèficit cognitiu i la intervenció neuropsicològica als pacients i familiars, professionals i institucions sanitàries, educatives, judicials i socials. Assessorament i suport a cuidadors/familiars de pacients amb demència.   


Dirigit a població

  • Neurològica i neuroquirúrgica: accidents vasculars cerebrals (ictus), tumors cerebrals, malalties infeccioses o inflamatòries, epilèpsies, demències (Alzheimer...), esclerosi múltiple, traumatismes cranioencefàlics, trastorns del moviment (Parkinson...), entre altres.
  • Geriàtrica, per l’estudi dels patrons d’envelliment normal i patològic i per intervenir mitjançant estratègies compensatòries i preventives.
  • Pediàtrica amb problemes d'aprenentatge, trastorns d'atenció, hiperactivitat i d'altres.    
  • General mèdica i quirúrgica, susceptible de manifestar trastorns cognitius.