Memoryteca

Memoryteca és un projecte innovador, divertit i realment útil desenvolupat per una parella d'emprenadors davant una necessitat que es van trobar en la seva vida diària. 

 

Memoryteca.com és un portal web de venda de jocs per estimular diverses funcions cognitives (memòria, llenguatge, funcions executives...). Aquests estàn distribuits en el web per les funcions que treballen i per edats. 

La seva selecció ha seguit un procés complexa on diversos profesionals (neuropsicòleg, logopèda, òptica i terapeuta ocupacional), han provat amb diverses persones i han objectivat el seu funcionament i quines són les àrees que treballa. 

 

Quan un adquireix un joc des de Memoryteca, alguns d'ells venen acompanyats per unes pautes on mostren modificacions i altres formes de jugar al joc. 

 

Un dia, cercant per internet material diferent i que fos útil per les estimulacions (per poder deixar el material "paper i llapis"), vaig tenir la sort d'anar a parar a la seva web. A nivell professional, per mi és excel·lent ja que em permet adquirir material per treballar en les sessions d'estimulació cognitiva, fent-les més amenes per la persona i, alhora, més ecològiques. 

 

Memoryteca us ofereix un bon material pel vostre familiar, sempre escollint aquell que s'ajusti a les dificultats que presenta, el qual l'ajudarà a estimular funcions cognitives i ell gaudirà sense tenir la sensació que està "treballant".

 

Us animo a que us endinseu en el seu món de jocs i descobriu com es pot fer anar el "coco" gaudint com nens!

Properament tornarem amb els Tallers de Jocs de Taula per adults, on podreu jugar i adquirir alguns dels jocs que ofereix Memoryteca i consultar-me qualsevol dubte respecte aquests!


Plats Vermells

Alice Cronin-Golomb (The Vision & Cognition Lab of the Center for Clinical Biopsychology), juntament amb el seu equip de recerca, varen desenvolupar un estudi anomenat The red plate study (l’estudi del plat vermell) amb l’objectiu d’observar si pacients amb estadis avançats de la Malaltia d’Alzheimer menjarien en més quantitat utilitzant plats vermells.

 

Cuidadors i professionals de Malalts d’Alzheimer avançats manifesten que aquests varies vegades no s’acaben el menjar del plat, encara que ells els estimulin per fer-ho, podent ser alarmant ja que pot provocar una pèrdua de pes en el familiar. Estudis previs justifiquen aquesta conducta degut a la depressió, la manca de concentració o la incapacitat de menjar sols. Cronin-Colomb i col·laboradors, varen agafar un enfoc diferent; ells creien que aquest comportament podia ser degut a les alteracions visuals-cognitives que presenten els malalts, és a dir, “si no pots veure el teu arròs, probablement no tel menjaràs”.  

 

L’estudi va constar de nou participants en estadi avançat de la malaltia d’Alzheimer, els quals durant 30 dies varen menjar utilitzant plats i gots vermells o blancs. Els resultats obtinguts objectiven com els participants varen consumir un 25% més de menjar i un 84% de líquids amb els plats i gots vermells.

 

És important destacar que la mostra de l’estudi era molt petita per tal de poder extrapolar els resultats a la població d’aquestes característiques, però des de la publicació d’aquests resultats al 2004, varies residències d’Estats Units han utilitzats aquesta norma i han objectivat, també, aquest canvi positiu. Els autors són conscients de les limitacions del seu estudi, no obstant ells expliquen que hem de conèixer els dèficits visuals i perceptius que presenten aquests pacients, no només els de memòria, i que és important millorar la forma com ells reben la informació per processar-la més ràpidament. Per tant, s’ha de millorar el que ells veuen.

 

 Per internet es poden trobar, cada vegada més, aquest tipus d’instruments per utilitzar-los en la vida diària. Si el teu familiar té aquest problema, per què no provar-ho?

  • Estudi:

 Visual contrast enhances food and liquid intake in advanced Alzheimer's disease


Ús de CALENDARIS i RELLOTGES en el dia dia d'una persona amb Alzheimer

Un dels dèficits cognitius freqüents en persones amb la Malaltia d’Alzheimer és la dificultat d’orientació en temps, és a dir; recordar en quin dia de la setmana es troben, en quin mes estan i, sobretot, quin any és.

 

El record de la data actual implica dos tipus diferents de informació que, a la vegada, depenen en diferent grau del sistema de la memòria episòdica i de la semàntica.

 

Respecte als continguts de la memòria episòdica (per exemple; avui és 12 de novembre), fa referència a recordar la data actual. Recordem que aquest tipus de memòria és la nostra memòria bibliogràfica, és a dir, la que ens permet situar els nostres fets viscuts en un espai i temps (el dia del nostre casament, les últimes vacances d’estiu, el naixement del nostre primer fill...). Per tant, aquesta és un pilar molt important en la nostra vida, ja ens permet construir la nostra identitat, i és el primer i principal símptoma de la malaltia d’Alzheimer.

 

Per altre banda, està el coneixement conceptual del significat data del calendari, amb les seves parts corresponents (dia del mes, mes, any i dia de la setmana), i que està implicada la memòria semàntica, la qual és la que conté els significats i coneixements del món, és a dir, la part més teòrica (quin és el president de Catalunya, qui va conquerir Amèrica, a quina temperatura bull l’aigua...).

 

La orientació en temps també implica el coneixement de l’hora aproximada que ens trobem, sobretot si som al matí, tarda o nit. La perduda d’aquesta implica una desorientació en el familiar respecte a si ja ha menjat o no, quines són les activitats que toquen o, a vegades, saber on es troba el familiar més pròxim. A mesura que avança la malaltia, es fa més necessari mantenir una rutina diària, ja que aquesta desorientació temporal pot generar ansietat en el familiar. 

 

Aquests petits oblits solen generar petites discussions en la família o malentesos i, sovint, provoquen en el familiar una tristesa i impotència davant la consciència dels seus dèficits.

 

Existeixen diferents tipus de calendaris i rellotges dissenyats per persones amb demència* i que poden ajudar en aquest dèficit cognitiu:

 

*clicant a la imatge accediràs a la pàgina web on es ven.

Calendari Digital amb el dia de la setmana 

 

 

Rellotge que permet veure l’hora, el dia de la setmana, el mes, el número del dia de mes i l’any. Permet programar-lo amb castellà.

 

·        Day Clock Dementia

 

Rellotge que mostra de forma clara els dies de la setmana i el moment del dia sense abreviacions.

Cada dia està dividit en quatre cicles: matí, tarda, vespre i nit.

No permet la confusió amb les hores ni amb les notacions de AM o PM. 

·        Rellotge de paret amb els dies de la setmana

 

Rellotge de paret on es mostren els dies de la setmana i el moment del migdia.

No permet la confusió  amb les hores. 

Rellotge Calendari

 

Rellotge amb castellà que permet posar l’hora, el dia de la setmana, el número de dia i el mes, així com l’estació de l’any i el temps que fa.

Aquest no és automàtic, cal una actualització constant i un suport d’un cuidador per a situar. No obstant, el seu punt positiu és que el fet de ser conscients del temps que fa i de l’estació de l’any permet ajudar en la tasca de l’elecció del vestir. 

És important conèixer en quina fase es troba el nostre familiar, i ser conscients dels seus dèficits i de les seves funcions cognitives conservades. En cas de fases avançades, aquests tipus d’ajudes no poden ser beneficioses per ells i poden generar ansietat.