L'Alzheimer és una patalogia que Alois Alzheimer va descriure per primera vegada a principis del segle XX. La Malaltia d'Alzheimer és una entitat caracteritzada per un deteriorament cognitiu d'inici insidiós i progressiu d'aparició en l'edat adulta.

 

Un 10% de les persones compreses entre els 60 i 75 anys d'edat pateixen algun tipus de demència i la proporció augmenta fins el 50% al arribar als 85 anys. Més de la meitat dels casos són d'Alzheimer, la quarta causa de mort en els països en els paisos desenvolupats. Actualment es sap que el cervell comença a patir canvis entre deu i vint anys abans que comencin a observar-se els primers símptomes. Per tant, per poder intervenir cal saber què passa durant aquesta fase preclinica de la malaltia. 

 

El curs de la malaltia en cada persona amb Alzheimer és diferent, però el curs clínic és similar. El primer símptoma sol ser una afectació de la memòria, en un grau que afecti a la vida quotidiana i suposo un canvi respecte com ha estat sempre la persona. També pot aparèixer juntament amb un símptoma anomenat Anòmia, definit com la dificultat de trobar les paraules que volem utilitzar. És important saber que la presència de dèficits de memòria no significa exclusivament l'inici d'alguna demència, ja que hi ha altres patologies que poden generar problemes de memòria (per exemple; estats aguts d'angoixa o la depressió). Seguidament, sol afectar a la capacitat global de planificar, resoldre problemes i establir judicis. A mesura que la malaltia avança, la persona comença a desorientar-se fins que queda en un estat totalment dependent. 

 

En els darrers anys s'ha anat avançant en el seu coneixement en l'àmbit mèdic, científic, santiari i social. Encara, però, no és tan conegut què provoca aquesta malaltia. El principal factor de risc és l'edat, l'envelliment. Altres factors que condicionen la malaltia poden ser genètics, relacionats amb l'estil de vida, ambientals, etc., però no es sap fen exactitud fins a quin punt contribueix cada un a l'aparició i desenvolupament de la malaltia.

 

Actualment, la genètica no aporta informació rellevant a nivell mèdic respecte la malaltia, es sap que 5 de cada 6 fills de malalts d'Alzheimer no tindran mai la malaltia, és a dir, el 99% dels casos no es poden atribuir únicament als gens (només un 1% dels casos presenten una forma hereditària de la malaltia, els quals han de presentar unes característiques específiques d'inici).   

 

Per prevenir la malaltia és molt important mantenir-se actiu; cognitivament i físicament. És important tenir en compte que allò que és bo pel cor ho és per cervell. Aixeca't del sofà i evita fer una vida sedentària!

 

Per internet volten moltes teories, eines per diagnosticar i informació sobre la Malaltia d'Alzheimer i altres demències. És important que si hi ha una sospita de la presència d'aquests dèficits en el nostre entorn acudir a un professional per iniciar un procés de diagnòstic de forma objectiva i correcta. 

 

Comença avui!

Seguidament teniu un parell de webs on podeu disfrutar de diversos jocs els quals, a part de passar una bona estona, començareu a fer moure les neurones!

Simon says! 

Típic joc conegut com Simon dice, en el qual es tracta d'anar repetint una sèrie amb els quatre colors que et mostra la màquina, la qual cada vegada es va complicant afegint un moviment nou. 

 

És un joc on estimulareu la memòria de treball, l'atenció sostinguda, l'agilitat visuomotora i la perseverança d'anar-se millorant cada moment. 

 

També disponible en diverses app gratuïtes.

 

La Torre de Hanoi 

Joc on es tracta de canviar uns discos de la primera torre a la tercera seguint unes regles:

  •  No es pot moure més d'un disc a la vegada.
  • Mai un disc gran es pot col·locar sobre un de petit. 

 El més important: aconseguir-ho amb el mínim de moviments possibles.